Minipallon MM 2015 / MinibollsVM 2015

Vuoden 2014 kisat jäivät väliin, mutta tämän vuoden Minipallon MM-kisoissa Hollanti annettiin taas osaaviin käsiin. SCW-TPS-TPK-PIF-Heitto -akselilta kasattu joukkue pelasi todella hyvän turnauksen, mutta ei kuitenkaan pystynyt toistamaan kahden vuoden takaista temppua, eli ottamaan mitalin. Kauas se ei kuitenkaan jäänyt, vaan lopputuloksena oli neljäs sija.

Alkulohko

Jo edellisenä iltana tuntumaa kenttään ja minipalloon hakeneet Oranssit saivat turnaukselle parhaan mahdollisen alun, kun Ranska kaatui avausmatsissa tyylikkäästi lukemin 4-0. Jo kello 8.24 alkaneessa ottelussa Jami Siirtola avasi maalihanat, Anton Partanen iski toisen maalin. Sami Partanen lisäsi johdon 3-0:aan ja loppulukemat 4-0 viimeisteli ottelun toisellaan Anton Partanen.

Toisessa matsissa vastaan asettui Norja. Molempien puolustaessa tiukasti ja maalivahtien esittäessä parastaan lopputuloksena oli pistejako 0-0-tuloksella.

Kolmas ottelu olikin sitten ehkä alkulohkon tärkein ja ennakkoon myös vaikein, kun toiselle puolelle kenttää asteli jokavuotinen menestyjäehdokas Irlanti. Anton Lepola jatkoi kuitenkin maalillaan loisto-otteitaan, ja Atte Sihvonen täräytti Henri Filatoffin kanssa juonittelemastaan vaparikuviosta voittomaaliksi jääneen 1-0-osuman, joten Hollanti varmisti jatkopaikkansa ennen viimeistä alkulohko-ottelua.

Alkulohkon viimeiseen matsiin riitti kuitenkin sen verran panosta, että lohkovoitto piti vielä varmistaa. Meksiko jäi lopulta lietolaisen jyrän alle, kun Sami Partanen iski yhteen vaihtoon kaksi maalia ja Hollannin 2-0-voittoon. Samalla Sami "Robben" Partanen siirtyi yksin koko turnauksen maalipörssin kärkeen. Anton "van der Sar" Lepola puolestaan näytti, että jää se pienempikin pallo kiinni: Koko alkulohko päästämättä maalia. Hollanti jatkoon lohkovoittajana, kakkosena jatkoon Norja.

Hollanti - Ranska 4-0 (A Partanen 2, Siirtola, S Partanen)

Hollanti - Norja 0-0

Hollanti - Irlanti 1-0 (Sihvonen)

Hollanti - Meksiko 2-0 (S Partanen 2)

Jatkopelit

Puolivälierä

Puolivälierässä Oranje sai vastaansa A-lohkon kakkosen, Brasilian. Brasilian alkulohko-otteluiden maalimääriä katsoessa odotettavissa oli todella vähämaalinen kamppailu. Sellainen myös saatiin, sillä 0-0-tilanteesta ratkaisua jouduttiin hakemaan rankkarikisasta. Salibandytyylisissä kuljetusrankkareissa Hollanti oli lopulta vahvempi, kun Jami Siirtola kiersi maalivahdin ja Atte Sihvonen laukoi putkista, eikä Anton Lepola Brasilian neljästä yrityksestä huolimatta vieläkään päästänyt maalia. Hollanti välieriin, Brasilia ulos.

Hollanti - Brasilia 0-0 (2-0 rp)

Semifinaali

Semifinaalin vastustajaksi tuli Englannin kaatanut Costa Rica. Juuri ennen ottelua alkoi sade, joka sotki molempien peliä. Costa Ricaa se kuitenkin haittasi vähemmän, sillä se ei tyytynyt iskemään vain turnauksen ensimmäisen maalin Anton Lepolan selän taakse, vaan löi ensimmäisellä puoliajalla 2-0-lukemat tauluun. Toisen vartin aikana Hollanti pääsi paremmin peliin mukaan, ja onnistuikin kaventamaan noin kymmenen minuuttia ennen loppua. Kavennusmaali oli vähintäänkin kyseenalainen, sillä Jami Siirtolan lähes puolesta kentästä lähtenyt rajapotku löysi tiensä pelaajien välistä ja maalivahdin ohi, mutta kimposi tolpan juuresta takaisin peliin. Tuomari kuitenkin osoitti keskelle, eikä se oranssipaitoja ainakaan haitannut.

Ottelun peliaikaa oli jäljellä noin minuutti, kun Hollanti sai rajapotkun oikeasta laidasta. Sampo Niinimaa laukoi edessä ollutta vastustajaa päin, ja pallo kimposi kauas kentältä. Uusi yritys samasta paikasta - taas sama juttu. Ja aika sen kun kului. Kolmannella yrityksellä pallo lähti hyvin maalia kohti, mutta Costa Rican maalivahti nappasi laukauksen ja lähetti pallon Hollannin päätyyn. No nyt se oli viimeistään siinä. Tai ainakin kun Costa Rican pelaaja ehti ensimmäisenä palloon, ja suojasi sitä Hollannin päädyn kulmalipulla. Jami Siirtola ja Anton Lepola kävivät tönimässä pelaajan nurin, ja Costa Ricalle tuomittiin vapaapotku. Nyt on pelattu jo kolme minuuttia siitä, kun tuomari näytti minuutin peliaikaa. Pronssimatsi kutsuu, ei voi mitään.

Jollain ilveellä Siirtola ja Lepola kuitenkin saivat seuraavan tilanteen väännettyä niin, että siitä tuomittiin Hollannin vapari omalta kulmalipulta. Kaikki voima ylös ja Sampo Niinimaa lataamaan palloa maalille. Pallo lähteekin ... oikein mukavassa kaaressa ... halki kentän ... JA SAMI "ROBBEN" PARTANEN SLIIPPAA KALJULLAAN PALLON MAALIIN!!!!! EI VOI OLLA TOTTA, PELI TASAN 2-2!!!!!! Hollannin koko joukkue, mukaan lukien GM ja ottelussa levänneet pelaajat, tuulettavat kuin hullut joka suuntaan, liukuvat pitkin märkää nurmea ja huutavat kurkku suorana!

Taas mentiin rankkareille, eli tuli aika rauhoittua, vaikka se vähän vaikeaa olikin. Uskomaton nousu ei lopulta saanut arvoisensa palkintoa, vaan Costa Rica oli rankkareissa vahvempi. Hollannin ainoa onnistuja kisassa oli Sampo Niinimaa. Näin kutsui pronssimatsi, aivan kuten vuonna 2013.

Hollanti - Costa Rica 2-2 (1-2 rp)

Pronssiottelu

Pronssimatsi alkoi noin kaksi minuuttia sen jälkeen, kun semifinaali oli päättynyt. Valtavasta pettymyksestä toipumiseen ei siis jäänyt aikaa, ja se näkyikin pelissä. Ottelu pelattiin Golden Goal -systeemillä, eli ensimmäisenä maalin tehnyt joukkue voittaisi pronssimitalit. Ilman maaliin isketyn Jami Siirtolan huipputorjuntoja peli olisi päättynyt ensimmäisen minuutin aikana. Nyt Hollanti kesti USA:n myllyssä noin viisi minuuttia, kunnes pallo löytyi Oranssien maalista. Näin kotiinviemisiksi ei jäänyt mitään muuta kuin hyvät muistot.

Hollanti - USA 0-1

Positiivisia uutisia saatiin kuitenkin vielä turnauksen päätyttyä, kun Atte "Cruyff" Sihvonen valittiin turnauksen All Stars -kentälliseen ja Sami "Robben" Partasen maalikuninkuus sinetöityi. Neljällä maalilla nimi historiankirjoihin!

Turnaus itsessään oli taas täyttä timanttia, järjestelyt pelasivat kuten aikaisemminkin. Semifinaalin aiheuttama tunteiden vuoristorata jäi tällä kertaa kuitenkin päällimmäisenä mieleen. Epätoivosta täydellisen euforian kautta raskaaseen pettymykseen on sellaista mitä muualta ei saa (pettymyksen voisi tuosta tietty jättää pois). Kuten Sami Partanen myöhemmin illalla totesi: "On se urheilu vaan ihanaa!"

Hollanti kiittää ja kumartaa, ensi vuonna uudestaan pokaalia metsästämään!

Ps. Turnauksen voitti lopulta Hollannin kanssa samassa alkulohkossa pelannut Norja. Onnea!